Biografi

Timo Räisänens solokarriär tog fart direkt med det finstämda popalbumet Lovers are Lonely (2004) och följdes upp av den rockigare I’m Indian med monsterhiten Fear No Darkness Promised Child. Med nio album och hundratals gig i ryggen har Timo etablerat sig som en av landets största live-artister. Om turnén där han tolkade Ted Gärdestad skrevs om honom: ”En sann entertainer, en komiker som lockar till skratt och hinderslöst för publiken rakt in i det sällsamma allvaret”. Timo sjunger Ted var Live Nation Sveriges mest bokade akt sommaren 2016. Och för Timo både skola och genrep inför Timo sjunger Timo på svenska.

I september 2017 släpptes Tro, hat, stöld. Debuten på svenska från egna skivbolaget Knivinspelningar har fått omdömen som ”Ren poplycka!” (Hymn), “Timo har aldrig låtit argare, mer engagerad eller bättre” (Kulturbloggen) och “Eld & Aceton, den starkaste parterapilåt som någonsin skrivits på svenska” (Aftonbladet). Om övergången från modersmålet engelska säger han själv: 

Engelskans pensel är som en roller på en tvåmeters stav jämfört med svenskans 0,5 stift. Det gav mig möjligheten, och skyldigheten, att vara mycket mer precis”.

 Precis som när han i Kampen och Härligheten drar fram genom Sverige och delar ut beröm med en öppen handflata. Eller i Jag vill ha en diagnos vädjar om förändring utan att behöva ändra på sig. Det är överhuvudtaget inte så mycket medhårsstrykande, men den genomgående kritiken skriver ingen på näsan och framförs sällan utan humor. 

När corona slår ner i musiksverige våren 2020 bestämmer sig Timo för att steppa upp sitt game. Fansen bjuds på livestreamade minikonserter varje onsdag i tre månader och under sommaren gör han drygt 30 gig under parollen TrädgårdsLive. 

När han samma år släpper en julskiva är det med fokus på variation, kvalitet OCH kvantitet.

“Det ryms ju så många olika känslolägen i genren, varför nöja sig med en stil när man kan få alla!”

Mastodontprojektet PAX NOËL som släpptes julafton 2020 innehåller 24 spår av helt nya jullåtar och covers på både engelska och svenska, bland andra Julen är här i duett med jazzstjärnan Amanda Ginsburg. Duon släpper i november 2021 singeln Blinkar blå och åker på turné tillsammans med julshowen Julen enligt Timo.