Biografi

[twocol_one]
[/twocol_one] [twocol_one_last]

I september 2017 släppte Timo Räisänen sin debut på svenska. Tro, hat, stöld har fått omdömen som ”Ren poplycka!” (Hymn), “Timo har aldrig låtit argare, mer engagerad eller bättre” (Kulturbloggen) och “Eld & Aceton, den starkaste parterapilåt som någonsin skrivits på svenska” (Aftonbladet). Om övergången från modersmålet till svenska säger han själv: Engelskans pensel är som en roller på en tvåmeters stav jämfört med svenskans 0,5 stift. Det gav mig möjligheten, och skyldigheten, att vara mycket mer precis.
Precis som när han i Kampen och Härligheten drar fram genom Sverige och delar ut beröm med en öppen handflata. Eller i Jag vill ha en diagnos vädjar om förändring utan att behöva ändra på sig. Det är över huvud taget inte så mycket medhårsstrykande, men den genomgående kritiken skriver ingen på näsan och framförs sällan utan humor. Som alltid går han sin egen väg och håller kursen fri från pretentioner.
Timo Räisänen upptäcktes först som Håkan Hellströms sidekick och gitarrist. Med sin energiska scenpersonlighet och sina karaktäristiska körstämmor blev han snart signad av Razzia Records. Solokarriären tog fart direkt med det finstämda popalbumet Lovers are Lonely och följdes upp av den rockigare I’m Indian med monsterhiten Fear No Darkness Promised Child. Ytterligare fyra soloalbum med låtar som Outcast, Let’s kill ourselves a son, Sweet Marie och About you now återfinns i Razzia-katalogen.

Om turnén där han tolkade Ted Gärdestad skrevs om honom: ”En sann entertainer, en komiker som lockar till en massa skratt och hinderslöst för publiken rakt in i det sällsamma allvaret”. Timo sjunger Ted var Live Nation Sveriges mest bokade akt sommaren 2016. Och för Timo både skola och genrep inför Timo sjunger Timo, på svenska.