Biografi

I två decennium har Timo Räisänen levererat tidlösa popkonstverk åt folket. Han utvecklade sin signaturfalsett i Göteborgs Domkyrkas Gosskör och inledde sin bana som gitarrist och producent åt Håkan Hellström. Solokarriären tog fart direkt med det finstämda popalbumet Lovers are Lonely 2004 och följdes upp av monsterhiten Fear No Darkness Promised Child. Med 9 soloalbum och hundratals gig i ryggen har Timo etablerat sig som en av landets främsta live-artister, ständigt aktuell på sommarscener runt om i Sverige. Om hans flerfaldigt prisade artisteri har skrivits träffande: ”En sann entertainer, en komiker som lockar till skratt och hinderslöst för publiken rakt in i det sällsamma allvaret”.

Debuten på svenska från 2017 Tro, hat, stöld har fått omdömen som ”Ren poplycka!” (Hymn), “Timo har aldrig låtit argare, mer engagerad eller bättre” (Kulturbloggen) och “Eld & Aceton, den starkaste parterapi-låt som någonsin skrivits på svenska” (Aftonbladet). Om övergången från modersmålets engelska säger han själv: “Engelskans pensel är som en roller på en tvåmeters stav jämfört med svenskans 0,5 stift. Det gav mig möjligheten, och skyldigheten, att vara mycket mer precis”.

Precis som när han i Kampen och Härligheten drar fram genom Sverige och delar ut beröm med en öppen handflata. Eller i Jag vill ha en diagnos vädjar om förändring utan att behöva ändra på sig. Det är inte särskilt mycket medhårsstrykande, men den genomgående kritiken skriver ingen på näsan och framförs sällan utan humor.

Göteborgssonen är idag baserad i södra Frankrike. Men sedan julafton 2020, då Timo släppte den 24-spåriga julskiva PAX NOËL, får vi se honom även under vinterhalvåret då han turnerar Sverige med sin show Julen enligt Timo.